İsveç Başbakanı: Kimsenin ‘Erdoğan kapıyı kapattı’ şeklinde yorumladığını düşünmüyorum
İsveç, son dönemde başkent Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği yakınında Kuran-ı Kerim yakılmasıyla gündemde…
NATO üyesi olmak için Türkiye’nin onayına ihtiyaç duyan İsveç, ülkesinde yaşanan son skandalla büyük tepki gördü.
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Dışişleri Bakanı Tobias Billström ve Savunma Bakanı Pal Jonson, Stockholm’de ortak basın toplantısı düzenledi.
Burada yaptığı konuşmada ülkesinde yaşanan skandala değinen Kristersson, provokatörlerin İsveç’in NATO üyeliğini engellemeye çalıştığını söyledi.
“Türkiye ile işleyen bir diyaloğa dönmek istiyoruz”
Türkiye ile işleyen bir diyaloğa dönmek istediğini belirten Kristersson, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları hakkında yorum yapmadı.
İsveç’in İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en önemli güvenlik sorununu yaşadığını belirten Kristersson, şu ifadeleri kullandı:
“Bazıları İsveç’in NATO’ya girmesinin ne kadar ciddi olduğunu anlamıyor. Provokatörler İsveç’in NATO’ya girmesini engellemeye çalışıyor. Türkiye ile işleyen bir diyaloğa dönmek istiyoruz. Türkiye kendi kararlarını verir, buna saygı duymalıyız, bu süreci sakinleştirmek istiyoruz. aşağı. “
“Finlandiya hala İsveç ile NATO’ya katılmak istiyor”
Kristersson, Finlandiya’nın İsveç ile birlikte NATO’ya katılmak istediğine dikkat çekti. “Finlandiya hala İsveç ile birlikte NATO’ya katılmak istiyor. İsveç’in NATO’ya katılması engellenirse, bu Finlandiya’nın tek başına NATO’ya katılmasını engellemez.”dedim.,
“Bunu kimsenin ‘Erdoğan kapıyı kapattı’ şeklinde yorumladığını sanmıyorum”
Kristersson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç ile ilgili son açıklamalarına da değinerek, şunları söyledi: “Erdoğan’ın açıklaması hakkında yorum yapmayacağım. Kimsenin ‘Erdoğan kapıyı kapattı’ şeklinde yorumladığını düşünmüyorum.”iddiasında bulundu.
“Türkiye kendi kararını verir”
İsveç’in NATO üyeliği hakkında açıkça konuşmak istediğini vurgulayan Kristersson, şunları söyledi:
“28 ülke İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusunda bireysel kararlar aldı, Türkiye kendi kararını veriyor. İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasındaki anlaşmaya uymamız için işleyen bir diyalog gerekiyor ve bu garip değil. Aksi takdirde İsveç için sonuçlar güvenlik.” var.”